De Nationale Staalbouwdag, het jaarlijkse kennis- en netwerkevent voor de (staal)bouw, heeft een treffend nieuw onderkomen gevonden in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. De komende drie edities van de Nationale Staalbouwdag (2019, 2020 en 2021) gaan plaatsvinden in het monumentale fabriekscomplex dat vandaag de dag fungeert als centrum voor congressen, beurzen, exposities en andere evenementen.

 

 

 

 

 

 

Op dinsdag 8 oktober a.s. is de voormalige Tabaksfabriek van de Van Nelle Fabriek het domein van de Nationale Staalbouwdag 2019. Bestanddelen van de dag zijn de vakbeurs met presentaties van producten en diensten van zo’n 60 bedrijven en instellingen, kennissessies over belangwekkende ontwikkelingen en trends in de (staal)bouw, het architectenseminar, het studentenprogramma met uitreiking StudentenSTAALprijs 2019 én alle gelegenheid om te netwerken.

Het precieze programma van de dag wordt komend voorjaar bekend gemaakt, onder meer via www.staalbouwdag.nl

Bezoekers uit alle disciplines van de bouw

Organisator Bouwen met Staal hoopt ook dit jaar weer zo’n 1.500 bezoekers te verwelkomen. Tot de vaste bezoekers van het jaarlijkse event behoren directeuren en leidinggevenden bij architecten- en ingenieursbureaus, staalconstructiebedrijven, staalhandelsondernemingen, staalfabrieken en toeleverende bedrijven. Daarnaast zijn professionele opdrachtgevers zoals projectontwikkelingsmaatschappijen, onderzoeksinstellingen, overheden en het technische onderwijs (docenten en studenten) ruim vertegenwoordigd.

 

 

 

 

Van Nelle Fabriek als monumentaal decor

Dinsdag 8 oktober a.s. kunnen bezoekers, exposanten en sponsors de Nationale Staalbouwdag beleven in de uitgelezen context van de Van Nelle Fabriek. De Van Nelle Fabriek is een Rijksmonument (sinds 1985), UNESCO-werelderfgoed (per 2014) én een exponent van Het Nieuwe Bouwen. Deze architectuurstroming, in ons land actief tussen ongeveer 1920 en 1960, streefde naar zuiver vormgegeven gebouwen met open, vrij indeelbare plattegronden, ruim uitzicht en doorzicht en veel daglichttoetreding. Om dat te bereiken, werden voor de constructies en afwerking materialen verkozen die tot dan toe ongebruikelijk waren in de bouw: glas, beton en staal.

De Van Nelle Fabriek is tussen 1927 en 1930 gebouwd, naar ontwerp van de architecten Johannes Brinkman en Leendert van der Vlugt en constructeur Jan Gerko Wiebenga. Eind jaren ’90, de productie in de fabriek is dan al gestopt, is het complex getransformeerd tot bedrijfsverzamelgebouw en eventlocatie. Voor het herbestemmingsontwerp tekenen Wessel de Jonge Architecten (als coördinerend architect), Claessens Erdmann Architecten, Molenaar & Van Winden architecten (nu: Molenaar & Co) en DS landschapsarchitecten.